معرفی رمان عریضه پورتنوی

بوک شهر

1403/1/12

9 بازدید

4567435623

عریضه‌ی پورتنوی

۱۹۶۹ ¡ ایالات متحده

فیلیپ راث (۱۹۳۳- 2018)

فیلیپ راث، نویسنده‌ی یهودی آمریکایی با انتشار عریضه‌ی پورتنوی در سال ۱۹۶۹ جنجالی به پا کرد و نام خودش را سر زبان‌ها انداخت. راوی این رمان که در قالب تک‌گوییِ اول شخص نوشته شده و پر از شوخی‌های تند و گزنده است، جوانی یهودی است به نام الکساندر پورتنوی که خطاب به روان‌کاوِ خودش حرف می‌زند. رمان دل‌مشغولی‌های وسواس‌گونه‌ی الکس را دنبال می‌کند: میل جنسی یهودی بودن، و ارتباطش با مادرش. الکس معتقد است که مادرش مهار و سرکوبش کرده و حس می‌کند که حضور مادرش بر تمام زندگی‌اش سایه انداخته است. او نمی‌خواهد به فقط یک زن رضایت دهد، شاید چون فکر می‌کند که هیچ‌کس نمی‌تواند یا نباید جای مادرش را بگیرد. بعضی از منتقدان و خوانندگان عریضه‌ی پورتنوی را زمانی مستهجن یا حتی هرزه‌نگار می‌دانند.

این رمان سراغ یهودستیزی هم می‌رود. را وی آزرده خاطر است که ایالات متحده‌ی مسیحی مذهب، به شیوه‌های مختلف، ریشه‌های یهودیِ مسیحیت را نادیده می‌گیرد و با نفرت از یهودیان و بدگمانی به آنها مدارا می‌کند. اما خود الکس هم خیلی از جنبه‌های هویت و تربیتِ یهودیِ خودش را نمی‌پسندد، مخصوصاً احساس گناهی را که از یهودیت (و مادرش) به او رسیده است: «از فرق سر تا نوک پا، رد سرکوب مثل نقشه‌ی جاده روی تنم مانده.»

گرچه دغدغه‌های الکس جدی‌اند، کتاب حال و هوایی بسيار طنزآمیز دارد. با این حال، خیلی از خوانندگان نگران بودند که عریضه‌ی پورتنوی کلیشه‌هاي  يهودستيزانه را رواج دهد. گروهی دیگر هم بودند که بی‌پردگیِ کتاب به مذاق‌شان خوش نمی‌آمد و حتی برای ممنوعیتِ انتشارش تلاش مي‌كردند. راث، که کتاب‌های بعدی‌اش هم با مضامبنی شبیه مضامین عریضه‌ی پورتنوی سروکار دارند، نویسنده‌ای مهم به شمار مي‌آید چون، با وجود مناقشه‌انگیز بودن آثارش، یهودیان و ادبیاتِ یهودی را در کانون توجه آمریکایی‌ها قرار داد.

شما می توانید این کتاب به همراه هزاران عنوان کتاب دیگر را از فروشگاه اینترنتی بوک شهر تهیه فرمائید

Star Rating Star Rating Star Rating Star Rating Star Rating

دیدگاه خود را بنویسید